sunnuntai 8. toukokuuta 2011

Artyukhin - Älykääpiö vai maestro?

Suomalaisia ja suomalaista mediaa on kuohuttanut aina EHT-turnauksesta lähtien Jevgeni Artyukhinin tempaukset.

Kaikki alkoi Tshekin turnauksen viimeisessä erässä, kun venäläisjätti murjoi kolme Suomen tähtipelaajaa maihin. Aluksi Tuomo Ruutu taklasi hieman varovattomana seilanneen Birjukovin, jonka jälkeen soppa oli valmis: molempien joukkueiden pelaajat ryntäsivät Venäjän kulmaukseen harrastamaan paritansseja. Artyukhin näytti aluksi turpasaunan mallia läiskimällä Mikko Koivun reilussa tappelussa levyksi, ainoa mikä vähän häiritsee on se, että Artyukhin jatkoi mäiskimistä vielä Koivun ollessa tatamissa. Noh, ei siinä vielä kaikki; Jevgeni jatkoi myllyttämistä moukaroimalla vielä Anssi Salmelan ja Sami Lepistön. Lepistö sai päihinsä mennessään Artyukhinia rauhoittelemaan ennen kuin jättiläinen siirtyi Koivun kimppuun. Salmelaa vastaan mies rikkoi kuitenkin kaikki mahdolliset koodit; Salmelalla oli jo tanssipari, mutta Artyukhin tuli takaapäin kolmanneksi pyöräksi ja teki Anssista hakkelusta, vaikka parikin tuomaria siinä yritti estellä. Artykhin sai oikeutetusti komennuksen suihkujen puolelle.



Nyt kun MM-kisat ovat alkaneet, on Artyukhin taas tekemässä kepposiaan. Tänään oli Tshekki-Venäjä -pelissä huolestuttavia tilanteita, kun Artyukhin jyräsi aluksi Milan Michalekin keskikentällä, mitä ilmeisemmin kostoksi. Michalek kävi aiemmin taklaamassa Artyukhinia, jonka jälkeen Arttu pisti oman pomminsa Milanille. Tämän jälkeen heirroilla oli pieni palaveri Venäjän siniviivan kohdalla, jonka aikana Artyukhin meinasi jo heittää hanskat pois, mutta Michalek jatkoi matkaansa. Tämän jälkeen Artyukhin kävi pamauttamassa kovan taklauksen Milanille, joka jäi sitten jäälle makoilemaan, taklauksessa Artykhinin olkapää osui Michalekin päähän. Vaikka Michalek jatkoi peliä pienen huilimisen jälkeen, YLE:n lähetyksen mukaan hän oksenteli pelin jälkeen pukukopissa, eli aivotärähdyksen mahdollisuutta ei voi laskea pois. Arttu sai tilanteesta kahden minuutin jäähyn.
Toisena jyrän alle jäi Karel Rachunek, jolta lähti törmäyksen voimasta kypärä päästä ja pienen voltin heitettyään jäi verta vuotavana jäälle pitelemään punaista päätään. Artyukhin ei tilanteesta saanut rangaistusta, vaikka ryntäyksen mitat täyttävä kiihdytys tilanteessa olikin.
Kisaisäntä Slovakiakaan ei jäänyt ilman kuritusta, vaan pelin loputtua Artyukhin kävi Venäjän voitosta huolimatta kurmuuttamassa Slovakian pelaajia keskikentällä. Antero Mertaranta ei ilmeisesti tästä ilahtunut, vaan keksi alkaa kutsumaan Arttua älykääpiöksi.

Artyukhin on fyysinen pelaaja, todella fyysinen. Kaverilla on kuitenkin kädet tehty Venäläisestä männystä, ei mikään pistetykki ei ole kyseessä. Tämä ihmetyttää suuresti, sillä usein Venäjän joukkueessa tuntuu olevan lähinnä taitoa, eikä B-luokan puukättä. Mies pääsi kuin pääsikin kokeilemaan NHL:ää, mutta sai 199 pelissä aikaan vain 49 pistettä, jäähypenkkiä herra kulutti taas koko ketjun puolesta ihailtavalla 313:lla minuutillaan.
Mutta ei kai tässä voi Artyukhinia ihan pystyyn haukkua, onhan kaverilla omat vahvuutensakin. Ison kokonsa takia hän on hyvin pelottava ja tehokas pelaaja mitä fyysisyyteen tulee, kaveri taklaa kuin unelma ja välillä pelaa kuin enkeli. Kun Artyukhin ei istu jäähypenkillä, hänestä on todellakin hyötyä vastustajan kuumentamisessa ja jyräämisessä. Miestä on myös hyvin hankala liikuttaa ja tämän takia hän istuukin maalin edessä kuin rekka, tekemässä maskia ja ohjaamassa kuteja.

Artyukhinista ei silti koskaan tule kiekkokaukaloiden kuningasta, vaan lähinnä pahiksen roolin niskoilleen ottava Terminaattori.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti